MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en zorg voor het milieu zijn Rijser op het lijf geschreven. Ze karakteriseren ons familiebedrijf: maatschappelijke betrokkenheid, duurzaam werken en milieuvriendelijk produceren vormen onze basis, geven ons bedrijf in de meest letterlijke zin van het woord zijn bestaansrecht.

Wij vinden: niet zeggen, maar doen.

En dus investeren wij met beleid en altijd uit eigen middelen. Ligt de grootste zonnepaneleninstallatie in de regio Waterland op ons dak. Werken we zoveel mogelijk met biologische inkt en papier met het FSC-keurmerk. Denken we proactief mee met goededoelenorganisaties. En steunen we zelf ook zulke initiatieven van medewerkers, klanten en leveranciers.
Duurzaamheid zit hem ook in onze eerlijke prijs. Wij willen geen vluchtig drukwerk afleveren, maar producten die voor u en uw klant het verschil kunnen maken, die blijvend zijn. Win-win, en dus duurzaam.

Wij zijn sinds de start in 2011 ook betrokken bij het initiatief Duurzaam Grafisch Noord-Holland. Met andere bedrijven uit onze sector delen we verbeteringen op gebied van milieu en verantwoord ondernemen, zodat we ook van elkaar kunnen leren.

FOREST STEWARDSHIP COUNCIL® (FSC)

Drukkerij Rijser produceert grotendeels op FSC-papier. FSC staat voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. Het principe van FSC is dat bossen behouden moeten worden door ze (verantwoord) te gebruiken. Drukkerij Rijser wil graag uitstralen naar haar leveranciers en klanten dat ieder zijn of haar verantwoordelijkheid moet nemen. Voor ons eigen drukwerk gebruiken wij uitsluitend FSC papier. Tevens proberen wij in samenspraak met onze klant, het gebruik van FSC papier te stimuleren.

BIO-INKT

Wij maken gebruik van Bio inkt. Deze offset-inkten zijn allemaal gemaakt op basis van plantaardige oliën in plaats van minerale oliën, en zijn niet schadelijk voor het milieu. Dit geldt niet alleen voor de full color inkten (CMYK) maar ook voor alle PMS-kleuren.

CHEMIELOOS PRODUCEREN VAN PLATEN

Binnen ons huidige productieproces vindt er een grote afname van offsetplaten plaats. Het overgrote deel van de productiebedrijven gebruikt hiervoor een conventioneel productieproces met een grote directe milieubelasting (energieverbruik en chemisch restafval). Het restafval dient als chemisch residu verwerkt te worden. Om deze milieubelasting te verminderen, hebben wij ‘duurzaam geïnvesteerd’ in een chemieloos proces.

ZONNEPANELEN

Wij beschikken over de grootste zonnepanelen installatie van Waterland. Op ons dak staan bijna 180 zonnepanelen van in totaal bijna 49.000 WP met een jaarlijkse stroomopbrengst van 43.200 KwH per jaar (een gemiddeld huishouden verbruikt 3.300 KwH per jaar). Hiermee genereren wij ca. 70% van onze behoefte op jaarbasis en besparen wij dus een gelijk deel. In combinatie met alle energie sparende maatregelen die wij treffen zorgt dit voor een dalend energieverbruik.

DUURZAAM GRAFISCH NOORD HOLLAND

Uit de wens om verbeteringen binnen de keten op het gebied van milieu en verantwoord ondernemen te delen om op die wijze van elkaar te kunnen leren is het initiatief voor Duurzaam Grafisch Noord Holland ontstaan.  Sinds de oprichting in september 2011 is Drukkerij Rijser betrokken bij Duurzaam Grafisch Noord Holland.  Tevens zijn een aantal van onze toeleveranciers lid van dit initiatief.

MILIEUBAROMETER

Het werken met de milieubarometer zorgt ervoor dat wij na het invoeren van onze “milieugegevens” als energie, gas en water verbruik en afvalstromen in een grafisch overzicht te zien krijgen welke van onze bedrijfsactiviteiten de meeste impact op het milieu hebben.
Ook laat deze grafische weergave zien waar onze prioriteiten op milieugebied liggen en waar de grootste besparingen op CO2 uitstoot en financieel gebied te behalen zijn. Een CO2 footprint wordt gegenereerd die conform de eisen van de CO2 prestatieladder is.

PAPER FOR PAPER

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waard vernietiging te minimaliseren. In lijn met deze definitie verkennen wij continue de mogelijkheden op dit vlak.