NIEUWE WORKFLOW EN CTP VAN ECO3

Drukkerij Rijser verving zijn plaatbelichter vorig jaar door een systeem ECO3 (voorheen Agfa). Aansluitend stapte Rijser over naar de ECO3 Apogee workflow. “Op die manier zijn we weer helemaal klaar voor de toekomst.”

Met Martijn Rijser, afgestudeerd bedrijfseconoom, staat de 3e generatie aan het roer bij het Purmerendse familiebedrijf. Sinds 2005 stuurde hij, aanvankelijk samen met zijn zus Annet (die inmiddels een eigen inter­netbedrijf is gestart), de drukkerij in een nieuwe richting. “Ik liep als kind al vaak in de drukkerij rond en heb ook altijd de ambitie gehad om het bedrijf over te nemen. Daarbij wil ik ervoor zorgen dat we op eigen benen kunnen blijven staan. Dat vereist dus dat je in beweging blijft en keuzes maakt ­ zoals het omarmen van digitale druktechniek naast onze 50×70 offsetpersen. En we zetten nadrukke­lijk in op het kwaliteitssegment van de markt.”

De kwaliteit die Rijser | Studio ­ Print ­ Druk levert, zit niet alleen in het drukwerk. Het dienstenpakket omvat, zoals de naam van het bedrijf al aangeeft, ook een eigen studio waar diverse diensten verleend worden. “Ook met vakkundig advies en persoonlijke ondersteuning onderscheiden we ons van andere spelers in de markt,” legt Martijn uit. Het zorgt ervoor dat Rijser een breed klanten­pakket bedient, van charitatieve instellingen en het MKB tot musea en reclamebureaus.

CTP-SYSTEEM EN PLATEN
Vanwege de onverwacht noodzakelijk geworden vervanging van de bestaande plaatbelichter, zocht Martijn contact met Wifac. Rijser kan via Wifac voorlopig gebruik blijven maken van de vertrouwde offsetplaten. “Dat is voor ons belangrijk, zowel vanuit milieu-overwegingen als vanwege de kwaliteit. We werken hier namelijk vaak met hoge rasterlineaturen en FM-rasters.” Toch wil hij wel degelijk gaan kijken naar nog betere oplossingen op dit gebied, maar dat geldt feitelijk voor alle supplies die worden gebruikt: “We veranderen niet alles tegelijk, maar zetten stap voor stap. Zo houden we controle over het proces en de kwaliteit van ons drukwerk.”

INVESTEREN IN APOGEE WORKFLOW
Vijftien jaar geleden waren offset en digitaal drukken bij Rijser nog volledig van elkaar gescheiden. Nu zijn ze organisatorisch en praktisch helemaal geïntegreerd. Dat maakt het mogelijk om opdrachten zo efficiënt mogelijk te produceren, zonder concessies aan kwaliteit te doen. Om ook het productieproces verder te optimaliseren, maakte Rijser de stap naar de Apogee workflow van ECO3. “We hebben in het team een aantal mensen die al ervaring hebben met Apogee en daar erg enthou­siast over zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we, met de kennis en ervaring die Wifac ook op het gebied van workflows en Apogee heeft, hier nu én in de toekomst veel profijt van gaan hebben.”